torsdag den 24. september 2009

Arto

Hvad synes du om Arto?

Hidtil kendte jeg intet til arto. Har lige været inde og kugge på siden.
Arto har ca. 10 ansatte på fuld tid. og ca 100 frivillige supportere og administratorer, der hjælper med at moderere og kontrollere indholdet på Arto.
Jeg overvejer lige, hvordan de kontrollerer hvad?

"Arto er Danmarks største og mest besøgte online samlingssted. Målgruppen er fra 12 år og op, og antallet af brugere er oppe på over en halv million." (www.arto.com)

Så mange? De har vel samvær og en masse kultur at byde på! :)

Arto om Sikkerhed:

"Vi anbefaler forældre, lærere og andre, der har kontakt med unge, der benytter Arto, at læse vores forældreinfo. Her redegør vi for, hvordan voksne bedst muligt rådgiver de unge til at få en tryg og god oplevelse her på sitet og nettet generelt. Arto er desuden med i udvalget for Chatmærket, og har været med til at sætte retningslinjerne for dette mærke. Chatmærket et supplement til den høje sikkerhed vi i forvejen har på sitet. Læs mere ..."

Det lyder som om at der er fare på færde med alle de sikkerhedsforanstaltninger.
Hvem lokker med hvad? Hvordan forhindres det?


Jeg har svært ved at tage stilling.
Tror det har både fordele og ulemper (som kan strække sig langt ud over middel), alt efter brugerens opfattelse og kompetencer.


Hvad siger medierne om Arto?
(Bag om Arto.dk – fra venskaber til mediepanik mm)

Arto blev startet i slutningen af 1997 som et fritidsprojekt af den dengang 18-årige gymnasieelev Morten Borg. På dette tidspunkt var hjemmesiden udelukkende en hjemmeside med vittigheder og gik under navnet Artomania. Dengang var der kun få brugere, men på et tidspunkt oprettede Morten Borg en gæstebogsfunktion. Det at kunne skrive til hinanden blev hurtigt mere populært end vitserne, og derfra har Arto udviklet sig til det, det er i dag.

Funktioner:

De unge....
  • dyrker sig selv og ikke mindst hinanden
  • konstruerer og definerer sig selv og hinanden via samspil
  • holder deres eksisterende venskaber ved lige,
  • finder nye venner og
  • får bekræftelse fra hinanden på, at de er ’gode nok’, noget af det, der er meget vigtigt, når man er teenager og måske lidt usikker på sig selv
ARTO følger brugernes behov (fx indførte klubsektion efter at have iagttaget at flere bruger lavede klubber på deres profil)

Venskab og identitet er centrale begreber og vennerne fra det fysiske nærmiljø spiller en central rolle i den enkelte Arto-brugers identitetskonstruktion. Bekræftelsen (som er af kærlighed som er intenst højere end den udtalte i fysiske rum) går både på venskabet; det sociale, og på den enkelte bruger individet)Bekræftelserne giver selvtillid.
Man vil ikke fremstå som selvglad. Man samler ros fra vennerne og arbejder en på bestemte tilskrivelser og vælger evtl beskeder ud/fra (iscenesættelse!).På den måde fungerer vennerne som medkonstruktører af den enkelte Arto-brugers identitet.


De unge befinder sig i et kontrolleret, privat rum fysisk og samtidigt i et (af de voksne ) ukontrolleret, offentligt rum på nettet.

I medierne har der fx været tale om
Pædofili
Mobning
Trusler
Voldaftaler
Børnechat som oser af sex
Chat hvor lærer bliver svinet til

Der opstod Mediepanik
Mediepanik er kendetegnet ved, at man fremstiller enkeltsager frem for det generelle billede. Man overser, at mediet indgår i en hverdagskultur, der for flertallet af børn og unge er præget af mangesidighed, ikke ensidighed.

Det kan ske, at selve medierne ekstremerer og udbræder omfortolket indhold, så det fremstår på en helt anden måde end det oprindelige budskabs indhold. Fx hvis en ekspert med manglende formåen på et område som at skelne mellem børne- og (individuelt) voksenperspektiv videregiver bekymringer eller afsky om unges udtalelser som "X sluger, Y spytter"
Det kan være sexualiseret selvom det drejede sig om et Cola- ulykke til en fest.
Eller infos om 40 "player-grupper" af unge som vil have sex med så mange som muligt.. som aldrig fandes!?!

ERGO; Mediepanikker opstår gennem :
Påstande gennem videreformidling og manglende undersøgelser om det passer.
Fordomme, ensidigt (voksen-) perspektiv, generalisering, overdrivelse,
= negativ ensidig fremhævelse


Ingen kommentarer:

Send en kommentar