mandag den 28. september 2009

"En nydansker fylder 60"

Artiklen handler om et bogstav for den lyd, der ligger og flyder et sted mellem a og o. Nemlig bolle-å. Det tog 200 år og befolkningens modstand og debatter endelig at acceptere det nye (1948)

Citat fra sprogprofessoren: "Folk reagerer altid voldsomt, når det drejer sig om de små ting i sproget. Og når det gælder det uvæsentlige, har man ingen argumenter, men kun følelser. Det er derfor, de diskussioner ofte bliver meget primitive«

Der ligger identitet i vore sprog.
Der peges på, at vi Dansker ligefrem skilter med, at vi har et særligt forhold til vokaler på dansk. I bynavne ved grænsen til Tyskland finder man særlig mange åér, øér og æér. "Man skal fandeme gøre sig umage for at være velkommen her – man skal faktisk lære tre nye vokaler for at kunne finde rundt«.

Er der tale om gru for det fremmede, afgrænsning for at sikre sig sin identitet som Dansker? Det har i hvert fald været en kulturkamp at få det nye indført - mellem dem som ville bevare den (de ældste) og dem som var imod og ville sætte deres prik over ...a´et . :)
Typisk rebellion af de unge på jagt efter deres individualitet.

Efter kampen om vedtagelse atter en kamp:
Hvor i alfabetet det skulle "positioneres" var der også strid om. Først eller sidst i rækken? Dertil måske også lidt forfængelighed- sprogfolk mente det skulle sidst i rækken og dermed ville de hidtil første i telefonbogen med aa ryge i bagerste række.

... langsom indførsel...." XY blev gift paa rådhuset i København,......"

Å´et blev accepteret , men ikke anerkendt. Folk skrev som de havde lyst til.

Bør vi nu i globaliseringens tid afskaffe æ, å og ø? Dilemmaet er:
Den "danske individualitet" som er vore rødder (kontinuitet) og skaber nytænkning (diskontinuitet ig vækst)
versus
anpasning til andre lande . Her har vi så den eksterne kulturkamp på globalt plan.

Og så lige til alle mine kære studerende fra UCSyd derude:
Aabenraa er en af de byer, der har insisteret på at hedde det med dobbelt a. Åbenrå-gaden i København derinmod refererer ikke til købstaden,men til ordet "åbenrad" . Sådan kan etymologien fovirres. :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar